Friday, August 8, 2014

MULTIPLYING TWO DIGIT NUMBER WITH ANOTHER TWO DIGIT NUMBER



MULTIPLYING 2 DIGIT NUMBER WITH ANOTHER TWO DIGIT NUMBER 



Hello friends, many of the competitive exams have aptitude as a major part. If we don’t mange time, we cannot  score much in the math section. Most math calculations involves multiplication and Almost 60%  of us are using normal multiplication methods as we learned in the schools.


Now I am giving you one of my math multiplication trick for multiplying a two 2 digit numbers.








You will multiply these 2 nos using normal mult methods such as taking single digit & multiplying it with all digit of second no. But easier than that what will you do?

Lets see.

 

STEP 1:

 














STEP 2:

 













STEP 3:



























Let us try another example.



STEP:1










STEP:2



 

STEP:3






 



 

 

 





Thats it You have learned the fastest math mult trick.

Post comment if you have any doubt.

More coming Soon.



Sunday, August 3, 2014

AWARDS AND HONOURS

  July:

Ramon Magsaysay Award
Announced: 31st July

Winners:

 Hu Shuli- (Chinese Journalist) - for report that had a profound impact on china.

Saur Marlina Manurung- for making up the jungle school program for children of Indonesian Forest People.

Omara Khan Masoudi- (Afghanistan)- For his courage in protecting Afghan cultural heritage.

The Citizen's Foundation- (Pakistan)- an NGO for building 1000 Schools over hundreds of towns and cities.

Randy Halason- (Philippines)- For serving the children of Matisalug Tribe. 


August:

Bachendri Pal- was conferred "Bharat Gaurav" by East Bengal Club. 
She was the First Women Mountaineer of India.

Other Awards given by East Bengal Club

Life Time Achievement award -  Amal Dutta & Parimal Dey (Former Football Players)
Player Of the Year          -   Arnab Mondal (Defender) 



Muzzafer Ali - selected for 22nd  Rajiv Gandhi National Sadbhavana Award 

Thursday, July 31, 2014

AVERAGE

Important Formulas:  

1. Sum of first n natural numbers 




 
 2. Sum of the squares of first n natural numbers
 


3. Average of first n positive integers = 



4. Average of first n positive integers =  n+1


5. Average of first n odd integers =  n

Note: 0 is neither odd nor even 




PROBLEMS

1.  Find the sum of first 40 natural numbers

(a)800  (b) 810  (c)820  (d) 840  (e)none of these 

 Ans: (c)









2.  Find the average of first 10 multiples of 7

 (a)37.5  (b) 38.5  (c)39  (d)40  (e)none of these 

Ans: (b)









3. A batsman makes a score of 85 runs in the 16th match and thus increases his average by 2. Find his average after 16th match.

(a)55  (b) 57  (c)60  (d)62   (e)none of these

Ans:(a)

 





4. Average weight of 10 people increased by 1.5 kg when one person of 45 kg is replaced by a new man. Then weight of the new man is

 (a)50  (b) 55  (c)60  (d)65   (e)none of these

Ans: (c)
 
Total weight increased = 1.5*10 = 15
Weight of new person = 45+15 =60

Wednesday, July 30, 2014

PERCENTAGE

PERCENTAGE


1. What is 25% of 50% of 2/3 of 600?

(a)35  (b) 50  (c) 73  (d) 100 (e) none of these

Ans:  (b)

           


 2. The population of a town is126800. It increases by 15% in the 1st year & decreases by 20% in 
the second  year. What is the population of the town at the end of 2 years?

 (a)174984  (b) 135996  (c) 116656  (d) 145820 (e) none of these

Ans: (c)




 

 
3. In an examination it is required to get 40% of the aggregate marks to pass. A student gets 261 
marks and is declared failed by 4% marks. What are the maximum aggregate marks a student can 
get?

 (a)700  (b) 730  (c) 725  (d) 765 (e) none of these









   
4. Two candidates contested for an election. If one got 520 votes votes which was 65% of votes, 
what was the total no of votes?

 (a)858  (b) 800  (c) 780  (d) 754 (e) none of these


Ans: (b)








5. Kumar's salary is increased by 30% and subsequently decreased by 20%. The net effect is?

  (a)4% increase  (b) 10% increase  (c) 10% decrease (d)4% decrease (e) none of these

Ans: (d)